TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Tort został wykonany przez uczniów technikum gastronomicznego Zespołu Szkół im. Andrzeja Średniawskiego w Myślenicach. Na torcie umieszczono nazwę i logo szkoły oraz dekorację kwiatową

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy. Absolwent tego kierunku znajdzie zatrudnienie jako: kucharz lub szef kuchni w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych (restauracjach, hotelach, kawiarniach, pensjonatach, itd.),  kierownik do spraw żywienia w zakładach żywienia zbiorowego czy gospodarstwach agroturystycznych, manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, mistrz sztuki kulinarnej, doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki czy w firmie cateringowej. Absolwent z powodzeniem może także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie szeroko pojętej gastronomii i obsługi konsumenta.

Na talerzu znajduje się dekoracja w formie krzewu różanego wykonana przez uczniów technikum gastronomicznego Zespołu Szkół im. Andrzeja Średniawskiego w Myślenicach techniką carvingu z następujących składników: cebula, rzodkiewka, marchewka oraz natka pietruszki

Na talerzu znajduje się dekoracja w formie rozety wykonana przez uczniowie technikum gastronomicznego Zespołu Szkół im. Andrzeja Średniawskiego w Myślenicach techniką carvingu z następujących owoców: pomarańcza, jabłko, kiwi, truskawka oraz cytryna

Na talerzu znajduje się dekoracja wykonana przez uczniów technikum gastronomicznego Zespołu Szkół im. Andrzeja Średniawskiego w Myślenicach zawierającą dwa tulipany wykonane z pomidorków koktajlowych wypełnionych białym serkiem twarogowym, na łodydze ze szczypiorku. Obok ułożono trzy kawałki rolady zrobionej z tortilli, szynki, sałaty, papryki oraz sera żółtego

Technik żywienia i usług gastronomicznych sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, zna zasady przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych, umie oceniać jakość żywności, zna zasady ekspedycji potraw i napojów, potrafi planować, organizować i realizować usługi gastronomiczne, fachowo i kompleksowo obsługuje klienta, potrafi prawidłowo układać jadłospisy - również dla osób ze szczególnym wymaganiem żywieniowym, zna zasady funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołów.

Zdjęcie przedstawia stół ze zdrowymi przekąskami. Każdy może znaleźć coś dla siebie wybierając spośród: galaretek z owocami, koreczków warzywnych, kawałków pizzy, kanapeczek z różnymi pastami oraz kruchych ciasteczek. Znajdziemy też tutaj wodę z cytryną i miętą w dzbankach

Pięć uczennic w mikołajowych czapkach przygotowuje świąteczne pierniczki w kształcie gwiazdek, choinek i księżyców

W trakcie kształcenia w technikum uczeń przystępuje do egzaminów zawodowych w dwóch kwalifikacjach przypisanych do zawodu, mianowicie: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań oraz HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Uczeń technikum gastronomicznego wykonuje palcem na wysypanej mąką stolnicy skróconą nazwę szkoły czyli ZSiAŚ

Absolwenci technikum mogą w przyszłości kontynuować naukę na uczelniach wyższych.