Sushi - egzotyka na polskim stole

Uczniowie technikum gastronomicznego w Zespole Szkół im. A. Średniawskiego w Myślenicach w czasie ferii mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach na temat sushi prowadzonych przez szefa kuchni Michała Górę.


Michał Góra skończył szkoły w Krakowie, ale, jak sam przyznaje, zawodu uczył się za granicą. Pierwszą pracę znalazł we Włoszech, gotował również w Anglii. Po kilku latach powrócił do kraju, gdzie rozpoczął pracę w krakowskim hotelu Grand. Pracował również dla Qubus Hotel, Hotel Radisson SAS Kraków***** i Hilton Garden Inn.  Obecnie jest Szefem Kuchni PURO Hotel Kraków****.

Pod okiem fachowca dziesięciu uczniów wykonywało zestawy sushi ze specjalnych składników. Jak przyznaje szkolący, widać było prawdziwe zainteresowanie uczniów tą tematyką – wszyscy aktywnie włączyli się w prace, zadawali pytania dotyczące techniki i tajników właściwego przygotowywania tej potrawy. Michał Góra podkreślił, że współpraca z uczniami, którzy są zainteresowani zdobywanym zawodem, przede wszystkim przynosi im duże korzyści, ale również jest przyjemnością dla samego prowadzącego. Uczniowie tacy mają szansę stać się w przyszłości wartościowymi i poszukiwanymi pracownikami.

Warsztaty zostały zorganizowane przez firmę X-DRINK wraz ze Stowarzyszeniem "Młodzi Aktywni" przy współpracy z Zespołem Szkół im. A. Średniawskiego.

- Zajęcia zorganizowano w odpowiedzi na potrzeby uczniów, o czym świadczyło zaangażowanie uczestników. Ich praca oraz wrażenie, jakie zrobili na prowadzącym, zaowocowało umówieniem kolejnego spotkania dotyczącego kuchni włoskiej – mówi organizator imprezy, Kacper Bogacz z firmy X-Drink. - Cieszę się, że szkoły zabiegają  o profesjonalne przygotowywanie swoich absolwentów, dzięki czemu osoby kończące naukę mają coraz większe możliwości rozpoczęcia swojej przygody i kariery zawodowej, w tym przypadku z tak modną dziedziną jak gastronomia.

Uczniowie zaś śmieją się, że bardzo chętnie wezmą udział w kolejnych warsztatach z panem Michałem Górą, byle… nie były to zajęcia dotyczące sushi, bo choć przygotowanie tej potrawy poszło im bardzo dobrze, to na jej kosztowanie nie było już wielu chętnych. To oni zaproponowali kuchnię włoską jako tematykę następnych zajęć, co wydaje się być słuszną decyzją, gdyż włoskie potrawy są szeroko znane w naszym kraju i bardzo chętnie zamawiane w lokalach gastronomicznych. Tak więc chcą się szkolić i myślą perspektywicznie – nam pozostaje tylko trzymać kciuki za ich dalszą karierę.

AG